top of page
  • Skribentens bildUlrika Eriksson

Jönköping swimrun 2018


Wow vilket arrangemang!!!

Jönköping levererade långt över våra förväntningar och visade verkligen upp Jönköping från sin bästa sida. En vecka har gått och nedan ska jag försöka sammanfatta vårt race och vad som var så grymt bra med denna tävling.

Jag vaknade på tisdagen sjukt laddad då jag inte tävlat eller för den delen sprungit längre än 5km på fyra månader. Det kändes lite galet att vi nu skulle tävla på distansen 55km där det var lite mer än 46 km löpning men fantastiskt kul att äntligen få dra på mig en nummerlapp och testa kroppen.

Vi bodde på Elit stora hotell där även det obligatoriska preracemötet ägde rum. Hotellet var lokaliserat i centrala Jönköping och 200m från starten. Kanon bra service och ett toppen bra racehotell. Synd bara att man inte hinner utnyttja allt hotellet har att erbjuda 😊 Men det var otroligt lyxigt att glida ner till hotellfrukosten snöra på sig skorna och kliva ut till starten.

Startfållan var pampig och musiken satte en härlig stämning tillsammans med den röda mattan och alla flaggor. Temperaturen låg runt 20 grader och det var ett helt ok väder för en dag i våtdräkt. Nationalsången sjöngs och kommunalpolitiker önskade oss lycka till sen BAM gick starten. 300 m löpning sen hopp från en brygga för 750 m simning. Tajt start men vi hittade bra fötter direkt och kom upp som andra lag totalt ur vattnet. Så redan här fick vi en härlig känsla på formen. Men jag var rädd att jag gått ut för hårt. Löpningen gick i centrala Jönköping utmed Vättern och vände sedan upp mot flygfältet. Här kom första stora utmaningen, från att vara helt platt klättrade vi nu i flera km rakt upp i himlen. Vissa delar var långa trappor andra gångväg. Som tur var, var det tidigt i loppet och det var otroligt vackert längs vägen med porlande vatten, små dammar och mycket grönska. Vätskestationerna var generöst utplacerade och utbudet var enormt. Vi var noga med att stanna på varje station och åt och drack ordentligt. Jag försökte få ner temperaturen genom att hälla vatten i våtdräkten och fick nästan be om ursäkt för att jag tog så många muggar.

Löpningen gick sakta men säkert och trots att jag inte hade någon som helst fart uppför tog det lång tid innan nästa lag kom i fatt oss. Men då var vi nästan uppe på toppen där det var några längre simningar och det visade sig att vi var starkare simmare. Så under ett bra tag låg vi och växeldrog som gjorde att tiden gick väldigt fort och vi hade riktigt kul och pratade mängder. Banan slingrade sig fram och vips så var vi framme i Jönköping city igen . Här var publiken fantastisk och vi fick nya krafter. Här någonstans gjorde tyvärr min obefintliga löpform sig påmind och jag fick hänga bakom Helena i snöret. Hon var urstark som tur var och drog resten av vägen in i mål. Efter stan sprang vi återigen ut på strandpromenaden bort mot Huskvarna och slalombacken som vi skulle ta oss upp i. Här var alltså utmaning två. Nu var vi återigen på vägg upp i himlen och det snurrade mellan öronen rejält. Det är något med branta lutningar och mitt blodtryck, hihi nädå jag var nog bara sjukt dåligt tränad.

Inte nog med att vätskestationerna var generöst placerade så fick vi på sista loopen en medcyklist som stannade trafik, kollade så vi mådde ok och visade vägen. Helt otroligt lyxigt. En egen hejarklack. Helena var pigg och fick sköta det sociala och jag hängde där bak och försökte så gott det gick att hänga med. Vi låg nu totalt fyra i fältet med två starka herrlag och ett mix framför. Vi vände återigen tillbaka mot centrum och fick information av cyklisten hur många simningar resp löp det var kvar. Jag var så sjukt tacksam för att kroppen ändå svarat så pass bra som den gjorde och otroligt imponerad av Helena som nästan verkade oberörd. Fasen vad kul det är med swimrun och denna tävling var som rena VIP racet.

Bäst med jönköping swimrun.

- Informationen innan tävlingen var toppen och här saknades inget. Bra några enkla förtydligande men när startskottet gick hade alla frågor blivit besvarade.

- Mängder med vätskestationer ca 3,5 km i mellan med ett utbud över det vanliga, gels, cola, vatten sportdryck, godis, bars banan mm

- Glada och trevliga funktionärer som dök upp lite här och var. Totalt var det 250 personer ut efter banan. Så man kände sig ordentligt omhändertagen Lyxen var ju när vi på slutet även fick en med cyklist

- Inramningen kring start och mål med egen mässa storbilds-tv, speaker, fotovägg, rödamattan och läktare var helt outstanding. Dessutom fanns det en athlets garden där det serverades mat till oss som tävlat. Ni som gjort en ironman vet vad jag pratar om.

-Skyltar med karta och distans vid varje simning i och ur som gjorde det enkelt att planera loppet då man hela tiden fick koll på hur långt det var till nästa sträcka. Kartan hjälpte även till när man skulle navigera. Nu tittade vi snabbt på kartan precis innan vi hoppade i vattnet och fick då en bra känsla för hur vi skulle simma. Många gånger såg vi flaggan på andra sidan men när vi simmade i åarna så var det super att veta på vilken sida uppgången var så vi kunde välja den närmsta vägen. Totalt var det 29 i och ur så det var intensivt.

- Bra snitslat och där det fanns tveksamheter där stod en funktionär

- Trots att det bara var grusväg och asfalt så upplevde vi loppet väldigt grönt och otroligt vackert. Banan var trots sina många höjdmeter väldigt lättsprunget men många mil på asfalt sliter hur man än gör.

- Prispengar 20000 kr per vinnande lag på 55km Riktigt riktigt generöst och vi hoppade högt av lycka när vi fick ta emot den stora checken och vackra blommorna. Vilken inspiration.

Stort tack! Vi kommer tillbaka.


293 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page