top of page
 • Skribentens bildUlrika Eriksson

Vad är swimrun


Swimrun är en snabbt växande sport som går ut på att springa och simma ett antal sträckor, utan att stanna emellan. Sporten såg sitt ljus 2006 när loppet Ö till Ö arrangerades för första gången. I swimrun växlar deltagaren mellan löpning och simning många gånger under ett och samma lopp.

Är swimrun bara för eliten? Det finns swimruntävlingar i alla kategorier. Från den norska tävlingen Rockman, med 6 kilometer simning och 35 kilometer löpning med 2 500 meter höjdstigning, en av de tuffaste konditionsutmaningarna som finns. Till kortare instegstävlingar på strax över milen som tex Tjolöholm swimrun.

Hur bra måste jag vara på att simma?

Självklart måste du kunna simma, och klarar du 750 meter bröstsim är du utan tvekan redo för ett swimrun. Men kan du crawla underlättar det mycket. Många blir avskräckta av simsträckorna, men man bör ha i åtanke att våtdräkten och eventuella flythjälpmedel ger dig otroligt mycket flytkraft jämfört med vanliga badkläder. På många av de kortare tävlingarna är simsträckorna inte längre än ett par hundra meter. På alla tävlingar kan du se bansträckningen och hur långa sträckorna är. Tjolöholm Swimruns bansträckning hittar du här.

Vilka regler gäller inom Swimrun? Det finns inga fastslagna regler för sporten Swimrun. De varierar från lopp till lopp, men det finns några ofta förekommande regler. Dels tävlar man oftast i par eller i ett lag, för att öka säkerheten på framförallt simsträckorna. Varje lag som deltar måste hålla ihop och får aldrig vara längre än 10-15 meter ifrån varandra. En vanlig regel brukar också vara att all utrustning som man startar loppet med också måste vara med när man korsar mållinjen, du kan alltså inte starta loppet med ett par simfötter och sedan slänga dem halvvägs. En självklar regel är också att man hjälper andra deltagare om någon är skadad. Att bära våtdräkt som täcker axlarna och går ned till knät är ofta ett krav. Nu finns det många våtdräkter som är framtagna speciellt för swimrun. Det finns också ofta restriktioner på hur stora flythjälpstillbehör du får använda.

Vilken utrustning behöver jag?

Alltid

 • Våtdräkt, ska täcka axlarna och gå ned till knät

 • Skor, väldrenerade med bra grepp

 • Strumpor

 • Simglasögon

 • Legitimation till registrering

 • Visselpipa

 • Första förband

 • Vaselin, till nacken för att slippa våtdräktsskav eller annat

Bra att ha

 • Dolme, eller annat flythjälpmedel inte större än 50x50x50 cm

 • Paddlar

 • Bogserlina om ni springer/simmar ojämnt

 • Solkräm

 • Handduk

 • Öronproppar

 • Höga strumpor/calf guards

 • Klocka

 • Värmande linne/tröja vid låga vattentemperaturer

 • Ullstrumpor om det är kallt

 • Manetkräm

 • Extra energi

#swimrun

100 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page